کفش های آلرژی زا


 






 

کفش شما مي‌تواند منشا آلرژي‌تان باشد!
 

ورود بي‌مهار کفش‌هاي خارجي با کيفيت پايين، از جمله کفش‌هاي چيني، مشکلاتي را به دنبال داشته که از شايع‌ترين آنها بروز آلرژي است. شايع‌ترين آلرژي‌هاي کفش به لاستيک، مواد شيميايي و کرومات (درچرم) و نيکل موجود در سگک کفش رخ مي‌دهد. چسب هم از جمله مواد موجود در کفش است که مي‌تواند باعث بروز حساسيت شود. لايه خارجي کفش مي‌تواند چرم، لاستيک يا مواد صناعي باشد. تخت کفش از ترکيبات مشابه و يا ساير فرم‌هاي جامد لاستيک ساخته مي‌شود. لايه داخلي تخته کفش نيز از همين ترکيبات ساخته مي‌شود. ترکيبات متفاوتي مي‌تواند باعث بروز واکنش‌ آلرژيک شود مثل لاستيک، رزين‌هاي فرمالدييد، بيوسيدها و روغن کاج. چسب معمولا باعث بروز آلرژي نمي‌شود ولي ساير ترکيبات از جمله لاستيک، آلرژن هستند.
شيوع آلرژي به کفش در 3 تا 11 درصد از بيماراني که از طريق تست پوستي ارجاع شده‌اند، ديده مي‌شود. تعريق باعث مي‌شود آلرژن‌هاي کفش مهاجرت کنند و درماتيت مي‌تواند به‌صورت نقطه‌اي و محدود يا وسيع‌تر باشد و روي اگزماي قبلي سرشتي سوار شود ولي توزيع آن با توجه به حضور مواد آلرژن در لايه خارجي يا تخت کفش متفاوت است. درماتيت لايه بالايي از ناحيه پشت شست پا شروع شده و به پشت پا و ساير انگشتان کشيده مي‌شود درماتيت ناشي از عوامل رنگ کننده (کرومات و گياهان) و چسب غالبا همين فرم را دارد. چسب و ترکيبات لاستيکي معمولا باعث بروز درماتيت منطقه‌اي محدود به پنجه پا مي‌شود.

آلرژي به نيکل ناشي از سگک کفش باعث بروز التهاب لوکاليزه در پوست نزديک آن مي‌شود. صندل‌هاي هندي غالبا فرم خاصي از درماتيت را ايجاد مي‌کند که اکثرا شديد است. در کفش‌هاي ورزشي چون کفش بايد فيت پا باشد ممکن است تخت کفش تمام سطح پا يا ناحيه تخت کفش را و يا فقط جلوي پا را درگير کند. افرادي که درماتيت کفش دارند در ساير نقاط بدن به خصوص دست هم درگير هستند. چکمه (بوت‌ها) فرم مشابهي از درماتيت کفش ايجاد مي‌کند و حتي روي ساق پا هم گسترش پيدا مي‌کند. آلرژي مي‌تواند نسبت به جوراب‌هاي کوتاه و يا بلند يا اسپري خوش‌بو کننده و يا پودرهاي ضدقارچ موجود در کفش‌ها ايجاد شود.
افرادي که به ترکيبات ذکر شده آلرژي دارند بايد مراقب پوشيدن کفش‌هاي سنتتيک باشند. بسياري کارخانه‌ها کفش‌هاي خود را گارانتي نمي‌کنند که عاري از لاستيک يا مواد شيميايي باشند. بيماران حساس به اين ترکيبات بايد کفش تمام چرم بدون وجود مواد پلاستيکي تزريق شده در آن را بپوشند. کفش‌هاي فاقد آلرژن توسط بعضي کارخانه‌ها توليد مي‌شود ولي بسيار گران هستند. افرادي که به مواد رنگي کفش حساسيت دارند نبايد کفش‌هاي با الياف نايلون بپوشند. جوراب‌هاي قديمي مي‌تواند به عنوان مخزني از آلرژن عمل کند و بايد تعويض شود. افزايش بيش از حد تعريق در درماتيت ناشي از کفش شايع است و با درمان لازم تعريق بيش از حد و به دنبال آن درماتيت بهبود پيدا مي‌کند. ساير درمان‌ها شامل پوشيدن جوراب‌هاي نخي يا جوراب‌هاي جاذب عرق است.
منبع: http://www.salamat.com
ae